Techniek examen

Dringend examinatoren nodig in de techniek

Date

TECH Examencentrum zoekt dringend bevlogen technische vakmensen die als examinator een bijdrage willen leveren aan het toetsen van jonge monteurs. “Het is onze ambitie, om het niveau van kennis en vaardigheden van nieuwe monteurs over de gehele breedte te verbeteren.

Daar hoort ook bij dat we de nieuwe aanwas onafhankelijk en objectief beoordelen tijdens hun praktijkexamens”, zegt Christiaan Deij van Barneveld, manager van TECH Examencentrum.

Er is in Nederland niet alleen een tekort aan monteurs in de mobiele techniek en landbouwmechanisatie, maar ook een tekort aan examinatoren. “De functie van examinator is bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld werkplaatschefs of leidinggevende monteurs -met minstens drie tot vijf jaar relevante werkervaring- en passie voor hun vak!”. Speciaal voor hen organiseert TECH Examencentrum in samenwerking met Aeres Tech de tweedaagse trainingen ‘kwalificerend beoordelen’. Na twee dagen sluiten de deelnemers af met het behalen van het certificaat ‘Gekwalificeerd praktijkbeoordelaar’.

Werkplaatschef Hielke van der Veen van landbouwmechanisatiebedrijf Bakker in Ulrum weet niet beter: “Ik ben al 20 jaar examinator. Ik heb nu eenmaal een passie voor de techniek. Als examinator draag ik mijn steentje bij om die passie over te brengen op nieuwe generaties. Het afnemen van een examen is in de loop der jaren wel wat omvangrijker geworden, want studenten moeten op heel veel verschillende aspecten worden beoordeeld. Het is fantastisch om te zien als een student het goed doet. Minder leuk is het als je ‘slecht nieuws’ moet brengen en dat die student dus nog een keer moet terugkomen.”

Ook Jan Lenes - inmiddels gepensioneerd - beleeft plezier aan het examineren: “Ik dacht altijd dat het niet te combineren was met het dagelijks werk. Maar het zijn telkens maar twee dagen dat je afwezig bent. Afhankelijk van je werksituatie kun je zelf vrije dagen nemen of gedetacheerd worden door je bedrijf. TECH Examencentrum stelt een onkostenvergoeding beschikbaar.”

Op dinsdag 4 april

beginnen twee tweedaagse trainingen die opleiden tot ‘kwalificerend beoordelaar’, deze zullen plaatsvinden bij Aeres Tech in Ede. In twee trainingsdagen leren de deelnemers kennis, vaardigheden en gedrag van leerlingen onafhankelijk te beoordelen.

Inschrijven voor deze training (t.w.v. €750,-) is gratis wanneer de deelnemer minimaal twee keer jaar inzetbaar optreedt als kwalificerend beoordelaar. Bekijk hier de training. Voor vragen kun je ons mailen via secretariaat@techexamencentrum.nl